Förändring genom Ledarutbildning? – Så ökar du sannolikheten

effekt av ledarskapsutveckling
Elda inte upp pengar – följ upp ledarutbildningen och förstärk nya beteenden

Ger ledarutbildning valuta för pengarna? Potentiellt kan man nog svara ja på den frågan men hur är det i praktiken? Är det någon skillnad i chefens beteende efter programmet i ledarutveckling hon eller han just gått eller är den enda skillnaden ytterliggare en kurspärm i bokhyllan bakom hennes eller hans skrivbord?!

Här finns mycket att göra. Både från utbildarens och deltagarens sida. Det förekommer att det vid ledarutbildning inte ges några långsiktiga verktyg eller förutsättningar för att få till ett ändrat beteende hos deltagarna när de kommer tillbaka på sin arbetsplats. Utbildningen blir då mest ett trevligt minne.

Upphandlande enheter ställer idag allt oftare krav på utbildare att man ska kunna mäta en skillnad hos deltagarna före och efter kursen eller programmet i ledarutveckling och att det ska finnas en plan eller åtminstone en idé om hur deltagarna ska fortsätta att utveckla sitt ledarskap. Långt ifrån alla ställer detta krav på utbildarna även om vore önskvärt.

Mycket ligger dock på den organisation där ledaren arbetar och på ledaren själv. Här har ni en checklista inför köp av ledarutbildningar:

    • Undvik ledarutbildning som inte innefattar en plan för hur ni ska ta det vidare på hemmaplan i det vardagliga arbetet. Om det ska till en beteendeförändring och ett nytt sätt att jobba så krävs det att man ändrar på de konsekvenssystem som finns på arbetsplatsen. Nya, helst positiva förstärkare, behövs för att det ska bli ändring av. Om inte de nya beteendena följs upp och förstärks, så kommer de gamla invanda mönstren snart att vara tillbaka. Vi är alla vanedjur!

 

    • Att göra en personlig handlingsplan och att ha kollegor eller en chef som engagerar sig och regelbundet följer upp kursdeltagaren på det hon eller han har satt upp som mål i sin handlingsplan kan vara exempel på hur man praktiskt kan införa nya konsekvenser som stöttar en beteendeförändring. Och att få tillfälle att få prata om det nya sättet att arbeta och att fira framgångarna när man nått sina mål. Det här låter inte så svårt men det är sällsynt att det blir av. ”-Vi har inte tid just nu” har vi hört många säga.

 

  • Ledarutbildningar som mest går ut på att lära känns sig själv tycker jag är si så där. Hur vet man att fått valuta för pengarna då? Självklart är det bra om chefen känner sig själv, men att lära sig konkret hur man kan påverka sitt eget och andras beteenden varaktigt är mycket mer kraftfullt.

När du arbetar med PeopleSkills företrädare kommer du få frågan om syfte med insatsen, hur deltagarna ska ta kunskaperna vidare och hur vi ger största möjliga stöd för en beteendeförändring hos de personer som ska delta i satsningen på ledarutveckling.

Läs mer om våra tjänster här för att få veta mer om vad vi kan göra för er.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *