Categories
Beteende

Ge inte grejor till folk som uppmuntran säger en del – jag säger tvärtom

Det finns en rädsla för att belöna prestation med föremål, pengar eller tangible items som det kallas. Det är helt rätt att vara försiktig med hur man gör detta. Framförallt så ska man medveten om att belöning inte är detsamma som förstärkning för en person. Men det kan vara det.

Jag fick se ett exempel där jag tror det fungerade. Framför mig i kön till kassan i matbutiken stod en man som verkade lite otålig. Framför honom stod en äldre dam som just börjat lägga upp sina varor på rullbandet framför kassörskan. Mannen harklade sig och sa till damen: ”-Ursäkta, min dotter måste bli upplockad på dansen om tre minuter och jag har alldeles missbedömt tiden. Skulle jag kunna få gå före i kön?” Den äldre damen suckade ljudligt och visade en butter min ett ögonblick. Sedan sa hon ja och stannade upp med att lägga sina varor på bandet. Hon muttrade något ohörbart. Mannen smet förbi och la upp sina saker på bandet.

Kassörskan pep in alla varor mannen hade och avslutade med den väntade frågan. ”-Var det bra så eller var det något mer?” Mannen svarade. ”-Jo, det var en sak till. En Trisslott också, tack.” Så fort han fick den i handen vände han sig blixtsnabbt till den äldre damen och räckte henne lotten. ”-Tack. Du hjälpte mig väldigt mycket nu. Hoppas du vinner.” Sedan försvann mannen raskt i språng mot parkeringen.

Kvar stod den äldre kvinnan och såg både glad och förvånad ut. Hon vände sig om i kön och kvittrade ”-Tänk vad rara människor det finns!”

Jag saknar data på det till stöd men jag skulle våga sätta en slant på att när denna dam råkar ut för en liknande situation framöver så kommer hon gärna släppa fram den som frågar utan att muttra så värst. Jag hoppas hon fick komma till tv:s morgonsoffa och skrapa fram en riktig storvinst.

Den stressade pappan verkade veta lite om hur man vänder på buttra damers beteende.

Läs mer om hur man förändrar beteende här.

By Ulf Dennholt

Ledarskapskonsult Ulf Dennholt driver PeopleSkills med passion för effekt i de projekt och utbildningar han driver. Han har mångårig erfarenhet som ledare och är utbildad inom performance management, beteendeförändring och juridik.
Läs mer om Ulfs erfarenhet och utbildning här.

One reply on “Ge inte grejor till folk som uppmuntran säger en del – jag säger tvärtom”

Du har så rätt, visst kan ”presenter” göra skillnad.
Jag har ofta använt det som chef, men bara när det är befogat. Det får inte bli ett sätt att ställa sig in eller manipulera.
En av det bästa saker man kan ge är en så enkel sak som blommor. Men!
De ska skickas till den anställda andra hälft, inte till medarbetaren. Jag brukar göra så som tack för att företaget fick ”låna” den anställde från dennes familj under t.ex. En oplanerad tjänsteresa.

/Freddie Larsson
Ledarskapsutvecklare & Mentor
http://freddielarsson.se

Comments are closed.